Здравната каса започва проверки в болниците

1
1049

Това стана ясно след заседанието на Надзорния съвет на институцията. Целта на проверките е да се провери дали броят на отчетените хоспитализирани пациенти през ноември отговаря на действителния.

Тест-лентите за диабетици, които се лекуват чрез конвенционална терапия, ще се запази на 150 на година, но на 300 ще се увеличат тест-лентите за диабетици, които са на интензифицирано лечение (пациенти, които ползват 3-4 пъти на ден различни инсулини), са решили още участниците в заседанието на Надзорния съвет.

Друго решение, взето от Надзорния съвет, засяга методиката за медицинските изделия. Чрез промяна в нея ще бъде възможно пациентите да избират и по-скъпи изделия, за които ще доплащат над частта, плащана от НЗОК. Досега НЗОК плащаше най-евтиното изделие в групата, като пациентът нямаше право да избира по-скъпо.

От 1 декември НЗОК ще плаща напълно прицелна терапия на пациентки с рак на гърдата. Това е станало възможно след промяна на кратката характеристика на препарата, който вече е в Позитивния лекарствен списък и за тази диагноза. Досега той се поемаше от НЗОК само за рак на бъбреците.

1 коментар