За повечето българи заплахата от коронавируса е преувеличена

0
Безпрецедентни мерки

За повечето от българите заплахата от коровируса е преувеличена, показват резултатите от глобално изследване, проведено от „Галъп интернешънъл“ в 19 държави.

На това мнение са 59 на сто от анкетираните. С този резултат страната ни е в ТОП 5 на страните, за жителите на които страховете от зараза са преувеличени. Пред нас са Босна и Херцеговина с 66% и  Казахстан 61%, с един процент по-малко – 58 на сто, след нас са жителите на Молдова.

Като цяло страховете от зараза с коронавирус по света остават високи – за 54 на сто от анкетираните опасността е висока, 41 са на противоположното мнение.

Общественото мнение е разделено и по въпроса дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г. 41 процента от запитаните вярват, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход, докато 47 на сто не са съгласни. По-голямата част от българите са оптимисти – 61% смятат, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход. На противоположния полюс са жителите на САШ и Великобритания, където едва един на 5 анкетирани изразява подобна увереност.

Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока – 63% одобряват, а 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията. България е сред страните, в които стойностите на подкрепа, достигнати в периода между март и април, остават и в момента.

Глобалното мнение обаче е разделено – 44% смятат, че ситуацията вече е под контрол, а 49% – че още не е. Същевременно сънародниците ни са убедени, че отговорността за решенията относно здравето е лична (84%), а не на държавата (10% са склонни да прехвърлят отговорността на държавата).