Венецуелски пари се перели през българска банка

0
190
Венецуелски пари се перели през българска банка

Венецуелски пари се перели през българска банка. Това стана ясно след среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началникът на ДАНС и американския посланик Ерик Рубин.

Става дума за големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела, които са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания.

За това съобщи преди няколко дни и венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони.

По думите на главния прокурор Сотори Цацаров след срещата, ДАНС работи по случая. Агенцията започва „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ, като главният прокурор уточни, че по първоначални данни сметките са редовно открити и финансовата институция не е обект на подозрение. Става дума за малка банка с български собственици, титуляр на сметката е бил българин с инициали Ц.Ц.

Установени са българската банка и титулярът на сметките. По думите на Цацаров, парите са напускали България с основания като финансиране на спортна федерация или закупуване на храни. В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари.