Учени откриха начин за „подмладяване“ на паметта

0
75
boston university brain stimulation

Учени от Бостънския университет са провели проучване, благодарение на което са констатирали, че стимулирането на части от мозъка с електроимпулси, за да се получи синхронизация на мозъчните вълни, временно отменя ефекта от загубата на памет, свързан с напредналата възраст.

Под въздействието на специално проектирани електроди по-възрастните хора на около 70 г. могат да се справят със задачи, свързани с помнене, досущ като 20-годишни.

Работната памет започва да отслабва в края на 20-те и началото на 30-те години на човека, с течение на времето мозъчните връзки отслабват и предаването на сигналите между тях се влошава. А с помощта на електрическа стимулация може да се подобри паметта и при млади хора.

На база тази констатация проучването предполага, че може да има начини за лечение на загубата на памет, свързана с напредването на възрастта. Все пак изследването ще трябва да се повтори с повече участници – като традиционно клинично изпитване. Наред с всичко друго то трябва да установи и до каква степен положителният ефект се запазва продължително време след края на експеримента.