Трупа за импровизационен театър в Русе търси таланти

0
Театралната студия към

В Русе ще се сформира трупа за импровизационен театър, като за нея се търсят талантливи любители артисти, съобщиха от сдружение „Стенд Арт“.

По думите на заместник-председателя на сдружението Ивелин Пъшев, тази театрална форма досега не е намирала сцена в Русе и е сравнително непозната за публиката в града.

„Група импровизатори създават заедно театрално произведение без да разчитат на заучени фрази или сценарии. Действа се смело и освободено. В спектакъла екипът разгръща и изследва теми, вдъхновени от едно предложение на зрителите в самото начало. Всяко представление се играе само веднъж и носи творчески заряд на публика и творци едновременно. За да създадат и представят пред русенската публика подобен спектакъл, рамо до рамо ще работят професионални актьори и любители“, обяснява Пъшев.

По думите му, на театралните занятия, които ще се състоят на 17 април /събота/ в Русенския театър, са добре дошли всички любители на стендъп комедията, на кратките комедийни сериали, аматьори импровизатори или хора с талант да създават и разказват истории.

Оптималният състав на трупата ще бъде от 10 души, като идеята е една част да бъдат професионални актьори, а друга – любители. Те ще бъдат ръководени от младия режисьор Ивайло Ненов.

За изграждането и утвърждаването на умения ще се погрижат преподавателите от софийския „ШиЗи Импро Театър“ Златин Цветков и Илиян Илков.

Проектът е финансиран от национален фонд „Култура“. Той е подкрепен от Драматичния театър „Сава Огнянов“ и от Държавния куклен театър в Русе.