Трета игла наесен?

0

Твърде е възможно наесен да се наложи поставяне на трета доза ваксина срещу коронавируса.

Това смята директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Пенка Петрова, . Според нея, ефективността на ваксините срещу южноафриканския вариант на вируса намалява значително и по тази причина не е изключено да се наложи имунизираните наесен да сложат трета доза.

В момента широко разпространен е английският вариант на коронавируса, до нас все още не е достигнал южноафриканският щам, срещу който ваксините са доста по неефективни, смята проф. Петрова.

Според нея руската ваксина има 91% ефективност и е много качествена. Тя поясни още, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор. Тя е на мнение, че не трябва да се избира между тях, тъй като всичките ще доведат до добър резултат.

„В момента е проверено каква е ефективността и на трите ваксини след първа – тя е 80-90%. Втората добавя едни 10-15% към тази ефективност и затвърждава имунния отговор. До голяма степен човек е защитен и само след първата доза“, каза проф. Петрова.

И от „Пфайзер“, и от „Модерна“ признаха, че ефективността на ваксините им срещу този щам е близо 2/3 по-ниска и затова започват разработката на нови ваксини. От „Пфайзер“ считат, че ще се наложи трета доза, 8 месеца след поставяне на втората, за да се устои на новите щамове.