Слагат звукова система на всички светофари в Русе

0
Звукови устройства за светофари

Община Русе е възложила изработването на генерален план за движение в Русе, като едно от изискванията е всички светофари на територията на града да бъдат оборудвани със звукова система

Това каза кметът Пенчо Милков пред членовете на регионалната организация на Съюза на слепите в България, по време на тържеството по повод 100-годишнината от основаването на съюза.

„И преди, и сега, исканията на хората с увреждания са за достъп до образование, работа и градска среда“, каза още тя, като подчерта ролята на съюза като най-активната организация на хора с увреждания и основен техен застъпник в цялата страна, подчерта председателят на съюза Росица Маринова.

Оборудват част от светофарите с уредби за незрящи

В Русе има няколко кръстовища, светофарите на които са оборудване със звукови зумери. Първите бяха монтирани през 2013 г. на кръстовищата край Пантеона, на бул. „Съединение“ и ул. „Наум“, ул. „Борисова“ и бул. „Скобелев“, и др. Сигналът е на честота, която по-трудно се възприема от хората с нормален слух, но е абсолютно достъпна за незрящите, които са с доста по „изострен“ слух. По тази причина не допринасят за повишаване на общото шумово ниво в районите, където са монтирани.

Звукови устройства за светофари дариха дамите от Лайънс клуб Русе – Сексагинта Приста

Преди 2 години дамите от Лайънс клуб Русе – Сексагинта Приста закупиха и дариха на Община Русе 10 звукови устройства за светофари.