Русенци блокираха Дунав мост с искане за по-чист въздух

0
633

Включилите се в поредния протест с искане за по-чист въздух русенци блокираха Дунав мост днес.

Автоколоната потегли от паметника Альоша, премина по улиците на града до Дунав мост, където протестиращите блокираха за около 20 минути трафика в района на кръговото пред моста. Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи “Помощ! Тровят ни” и “Мръсният въздух ни убива”, а гневът им бе насочен към някои от мощните фирми, които са и основни замърсители на околната среда.

След като напуснаха граничния пункт, протестиращите се насочиха към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни части “Монтюпе” – един от основните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината.

Участниците в протеста недоволстваха не само от промишленото обгазяване на въздуха, но и от замърсяването му от битово отопление и газове на автомобили. Обстановката бе допълнително напрегната и заради пожара на градското депо за отпадъци, миризмите от който в продължение на седмица тровеха русенци. В знак на протест учениците от няколко русенски училища ходеха с маски на училище.

От общината се ангажираха с проблема и обещаха да инвестират 3 млн. лв. за подобряване качеството на въздуха. По време на отчета си за годината пък кметът Пламен Стоилов вчера заяви, че настоява пред Регионалната инспекция по околната среда и водите в града на оператора на сметището да бъде наложена максимално предвидената в закона глоба от 20 000 лв.