Румен Радев поиска оставките на кабинета и на главния прокурор

0
392

В обръщение по националната телевизия,  поискано от Президентството и излъчено по реда на чл.52 по Закона за радиото и телевизията президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор.

Президентът обвини управляващите, че в непосредствена близост до протеста пред президентството са организирали своя митинг. Той призова органите на реда да не се стига до напрежение, а протестиращите да не се поддават на провокация.

“Решението на управляващата партия да организира митинг до гражданския протест в близост бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението не могат да заблудят никого. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и грабеж, задушаване свободата на словото, безскрупулните лъжи са онова, срещу което въстанаха българите, подчерта Радев. Той добави, че адвокатските колегии и в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

Президентът поиска цялата власт, сега и безконтролно, коментира пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев.

„Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Искам да призова всички да пазим държавата. Нямаме алтернативна България и алтернативни институции“, каза още вицепремиерът.

С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!”. Това написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър в отговор на изявлението на Румен Радев.