Рекорден брой алпинисти, желаещи да покорят Еверест

0
157
everest climbers

Изкачването на връх Еверест се очаква да започне в следващите дни. Палатковият лагер в подножието е оживен, а това предизвиква загриженост за пренаселеността и безопасността по пътя към върха.

През последните години се наблюдава особено бързо увеличаване на броя на желаещите, тъй като конкуренцията между организаторите на експедиции е довела до намаляване на разходите.

Това обаче означава по-голям риск, тъй като по-големи екипи се отправят към върха, потенциален недостиг на кислородни резервоари и повишена опасност от измръзване и дори смърт.

Пролетта е най-натовареното време на годината в планината, тъй като ледените ветрове и смразяващите температури са по-благоприятни, отколкото през останалото време на годината. Въпреки това сезонът за катерене е кратък и обикновено приключва до края на май или първата седмица на юни.

Правителството на Непал предоставя разрешителни на всички, които кандидатстват, като таксата е 11 000 долара на човек. Тази година са раздадени 378 разрешителни за катерене според отдела по туризъм на Непал. Това надминава предишния рекорд от 373 през 2017 година.

Междувременно се очаква поне още 140 алпинисти да щурмуват най-високия връх на планетата по северния маршрут – от страната на Китай. За тяхно улеснение и с цел опазване на природата китайските власти са монтирали временни еко тоалетни на височина 7 000 метра.

Мярката се налага поради засиленото човешко присъствие по склоновете на Еверест, което ги замърсява с отпадъци. По този начин по-лесно ще се събират и извозват човешките отпадъци, оставяни от катерачите. Те ще се предоставят на китайските фермери в долините, които ще ги използват за наторяване.

Предвижда се тоалетните да бъдат премахнати след края на алпинисткия сезон.