Разкриват детски интензивни легла за лечение на COVID-19 в Русе

0

Четири реанимационни легла за лечение на деца с COVID-19 са разкрити в Университетска болница „Канев“ н Русе, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Така лечебното заведение е в готовност да приема и лекува деца с коронавирусна инфекция, които са в тежко състояние, налагащо интензивни грижи. Добрата новина е, че към момента в УМБАЛ „Канев“ няма деца, имащи необходимост от това да преминат на командно дишане. В най-голямата болнична структура в региона се лекуват седем деца с COVID-19, като най-малкият пациент е едва на пет месеца. Леглата са разкрити във връзка със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, свързана с повишената заболеваемост сред подрастващите. УМБАЛ „Канев“ е и единственото лечебно заведение в Русе, разполагащо с профилирано детско отделение.

Общият брой на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона вече е 328, като 263 от тях са за неинтензивно лечение. Реанимационните легла са 65, от които 61 са за интензивни грижи за хора над 18-годишна възраст. Най-много неинтензивни легла има в УМБАЛ „Канев“ – 111, а най-много реанимационни в другата университетска болница „Медика-Русе“ – 41.

По последни данни в момента на болнично лечение в региона се намират 248 души, като 46 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Свободните легла са 80, като 19 от тях са реанимационни.