Проф. Кантарджиев: В училищата засега проблем няма, да пазим старческите домове и болниците

0
103

В училищата засега проблем няма, в момента трябва да пазим старческите домове и болниците да не се превърнат в развъдници.

Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БТВ.

Разпространението на заразата от Covid-19 зависи само от нас, категоричен е проф. Кантарджиев. По думите му, ако хората си носят маските на закрито и ако не се събират много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. „Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата, но не и да я ликвидираме. Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане“, аргументира се Кантарджиев.

„Наистина регистрирахме много високи стойности тази седмица. Те се дължат на неща, които могат и които не могат да се предотвратят. Можеше хората да си носят маските на закрито и ако не се събираха много хора на едно място, можеше да имаме по-малко случаи. Нещата, които не могат да се предотвратят, са свързани с ликвидирането на COVID-19. С мерките може само да ограничаваме заразата, но не и да я ликвидираме. Мерките само намаляват случаите и намаляват тежкото протичане“, посочи той.