Приходи за милиони укрити в пунктовете за технически прегледи, започват данъчни проверки

0
Приходи за милиони

Приходи за милиони лева са укрити в пунктове за технически прегледи, съобщиха от Националната агенция по приходите. Това са показали обобщените данни за извършените прегледи, които всички пунктове за ГТП подават към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Те са били анализирани в приходната администрация, като са съпоставени с данните от фискалните им устройства. По тази причина ведомството започва масови данъчни проверки в пунктовете за годишни технически прегледи в цялата страна.

При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати. Първоначалните оценки сочат, че общата сума на укритите приходи е в размер на 19,4 млн. лв. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, могат да бъдат възложени и ревизии, уточняват от НАП.

Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, при проверките, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.

От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за ГТП, че за всяка заплатена от тях такса за преглед – задължително трябва да получат и касова бележка. За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП 0700 18 700.