Пожар избухна в катедралата “Нотр Дам” в Париж

0
368
Пожар избухна в катедралата

Голям пожар избухна в парижката катедрала “Нотр Дам”, съобщават световните информационни агенции.

Огромни пламъци и пушек се виждат отдалече. Пожарът е избухнал в 18.50 часа местно време. Според пресцентъра на пожарната във френската столица, пожарът най-вероятно е свързан с реставриращите дейности, които текат в момента в катедралата.


Голяма операция е в ход, за да се справи с пожара, като районът около сградата в центъра на Париж е бил евакуиран, заявиха от местните власти. По информация на Агенция Франс Прес, към 21 часа местно време целият покрив на катедралата се е срутил.

Катедралата “Нотр Дам” или “Света Богородица” е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Катедралата е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.