Операция „24 часа скорост“ започва днес, вадят 178 нови камери на пътя

0
976
Операция „Скорост“ започва от днес в цялата страна

Операция „24 часа скорост“ ще започне в 6 часа сутринта днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тя ще продължи до 6 часа на 3 април, като в рамките  на едно денонощие ще има изключително интензивни проверки за скорост. По време на акцията ще бъдат включени в действие 178 нови камери, допълват от полицията. 30 камери ще бъдат монтирани на магистралите, републиканските пътища и местата, на които е регистрирана концентрация на произшествия. Останалите ще са в патрулните автомобили

Акцията е част от специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими, която се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и аналогични действия ще има на територията на цяла Европа. Целта на операция като тази е да се обърне внимание, че скоростта е една от основните причини за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия с най-много жертви и ранени.

От МВР алармират, че е регистрирано повишение в броя на загиналите при пътни произшествия. От началото на годината са станали 1295 инцидента, при които 111 души са загубили живота си, а 1629 са пострадали. За същия период през 2018 г. жертвите са били 108. Миналата неделя в 10 катастрофи са загинали трима души, а  13 са ранени.