Около 3% от базата данни на НАП засегната от хакерската атака

0
149
Около 3% от базата данни на НАП

Около 3% от базата данни на НАП може да се счита за засегната, като неприятният извод е, че има изтекли не само лични данни, а и данъчно осигурителна информация. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикан от премиера Борисов. Горанов заяви, че една от услугите, установена в 2012 година е била по-уязвима и е дала възможност за подобна атака. Съществува вероятност, макар и малка, инвазивността на системата да се е случило със злонамерени действия от вътре, каза още Горанов.

Горанов подчерта, че извлечената информация не представлява класифицирана информация и тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, за които има допуснато изтегляне на лични данни. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечени парчета от базата данни и на тази информация не може да се направи анализ за материалното състояние на даденото лице.

По разпореждане на премиера в другите държавни институции се извършва преглед на информационните системи с оглед констатиране на уязвимости по отношение на външен нерегламентиран достъп, допълни вътрешният министър Младен Маринов.