Областната управа в Русе обогати фонда на читалището в Тетово с над 200 книги

0
285

С повече от 200 книги се обогати фонда на Народно читалище „Пробуда – 1907“ в село Тетово.

Дарението е от личната библиотека на областния управител Галин Григоров и на част от експертите областната администрация. Книгите са на разнообразна тематика, като преобладаващата част от тях е поезия и проза от класически и съвременни български автори. Не липсват и заглавия от световната класика като Гьотевият „Фауст“, „Мъртви души“ на Гогол или пък „Хамлет“ на Шекспир.

За приключенски настроените има и не по-малко криминални романи и фентъзи разкази.

Специално внимание е отделено и на произведения, припомнящи богатото ни историческо минало. Сред тях могат да бъдат намерени книги за живота и делото на Стефан Караджа, Хаджи Димитър, както и на още много други видни български революционери.

„Досегът до книгата носи един много особен заряд. Човек може да се пренесе във времето, когато се е развивало съответно действие или дори да почувства преживяванията на героите. Радвам се, когато виждам искрата в очите на млади и стари, разгръщащи с нетърпение страниците на някое произведение, което не са имали възможност да прочетат. Но най-радостен съм, когато малки деца и тийнейджъри се запознават с историята на България, с нашето миналото и когато осъзнаят колко велик народ сме! Мисля, че това е най-ценното – да възпиташ младите в традициите и ценностите, които са ни запазили като народ. Това е най-истинският урок по патриотизъм!“, зави областният управител Галин Григоров.

До края на месеца е предвидено да бъде реализирано поне още едно дарение на книги от страна на Областната управа в крайдунавския град.

Интересен факт е, че към момента библиотеката на Народно читалище „Пробуда – 1907“ разполага с малко над 21200 тома книги.