Обещаха чисти пътища през зимата, виладжиите да се спасяват по единично

0
Основни правила за действие

Ако няма екстремни ситуации, през предстоящия зимен период няма да има неприятни изненади за русенци.

Това обещаха по време на работна среща, във връзка с подготовката за предстоящите зимни условия, свикана от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, представителите на снегопочистващите фирми, кметствата в Общината и ведомствата имащи отношение към нормалния живот на русенци. Всички те декларираха пълна техническа готовност за предстоящия зимен сезон, готовност за 24-часови дежурства и бързо реагиране при снеговалеж.

При тежка зима сериозни проблеми ще имат с хората, които постоянно живеят във вилните зони. Причината, по думите на кмета Стоилов са, че общината няма право да чисти в тези райони. Той дори препоръча при обилен снеговалеж виладжиите да се преместят в града. „Понякога се стига и до ситуации хората да останат без хляб, вода, или да получат бъбречни кризи. Ходим да ги спасяваме, но нямаме право да чистим там и това са излишни разходи“, мотивира се градоначалникът.

Кметът отправи призив за дисциплина и активно включване на гражданите и фирмите в спазването на задълженията си при снегопочистване на околоблоковите пространства и обектите, които стопанисват. Напомни шофьорите на автомобили да не предприемат рискови пътувания при лошо време и да не паркират неправилно, за да не пречат на снегопочистването.

Недостатъчни са малогабаритните машини за чистене на сняг най-вече за тротоарите, както и машините с гребла за някои от селата, стана ясно от експозето на директора на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.

Снегопочистващите фирми по райони отчетоха готовност за зимата. На разположение тази година ще са 5 роторни снегорина, срещу три миналата година. Машините, които чистят, ще се следят с GPS системи, за да се види дали всичко в почистено, както е отчетено. „Когато има обилен снеговалеж и е необходимо път да се затвори, за да бъде почистен, там няма да бъде допускана нито една кола, или джип“, закани се кметът Стоилов. Той призова шофьорите да не се надценяват, нито да надценяват автомобилите си.

Не е съвсем „розово“ положението в кметствата от общината. „Нямаме тракторист, а тракторът е на ремонт“, заяви кметицата на Бъзън Василена Цанкова. Кметът на Сандрово Божидар Стоилов се оплака, че има трактор, но няма гребло. Кметицата на Тетово Невяна Атанасова определи като проблем почистването на пътя до Хотанца, който не е общински и няма кой да го чисти. Проблемна е и подстанцията, когато не е почистен пътят до нея. Тогава ако е спрян токът, служителите на енергото не могат да стигнат до подстанцията и да го пуснат. Такъв проблем имат още няколко села. От Хотанца поискаха още инертни материали. Червена вода докладваха изправност на трактора и на малогабаритната техника. От Областното пътно управление заявиха, че има на разположение 83 машини за почистване и 5 роторни.