Нова мярка срещу контрабандата на цигари – специален баркод ще отчита продажбата

0
71
Нова мярка срещу контрабандата на цигари

Нова мярка срещу контрабандата на цигари влиза в сила – всички производители започват да поставят специален баркод на кутиите, който ще се отчита при всяка продажба. Изискването е на Европейския съюз. Целта е да се избегне както нелегалната търговия с цигари, така и националните бюджети да не се лишават от данъци. Решението е взето на 15 декември 2017 г. и влиза в сила от 20 май.

Баркодът ще се поставя, както на индивидуалните опаковки на цигарите, така и на стековете и по-големите пакети. Проследяването на кутиите ще става с маркиране при излизането им от завода, както и след всяко прехвърляне, докато стигнат до дистрибуторите на дребно. Чрез четец митничарите ще могат да разберат кой е производителят на тютюневите изделия, датата на производство и пазара, за който цигарите са предназначени, както и тяхното движение.

Поставянето на баркод, както и машините за сканиране са за сметка на производителите на тютюневи изделия. Те имат една година, за да изчистят от пазара всички кутии без баркод.

Според актуалните данни в момента незаконните цигари на пазара са 4.4%.