Наслука! Откриха ловния сезон за пернат дивеч

0
198
Започва ловния сезон за прелетен дивеч

Днес официално започна ловния сезон за пернат дивеч. Заради пандемията от коронавирус, ловците излязоха по ловните полета за първи път през тази година. Само в Русенско ловците са над 1500 души. Те имат право да отстрелват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекас и обикновена бекасина.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за ловностопанските райони. Те могат също да бъдат издадени от специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район. В разрешението за ловуване се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при групов лов, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Освен това ловците трябва да спазват определени правила.

Първо – трябва да бъдат с жилетки, шапки или ленти, които да показват къде се крият тези ловци, за да не се получават инциденти.

Друго важно нещо е да спазват правилата за ограничаване на африканската чума по свинете – трябва да се събират отпадъците след храна, а ако видят умряло диво прасе, да сигнализират съответните органи.

Ограничения има и за това колко броя бекаси, пъдпъдъци или гургулици трябва да отстрелят – максималният брой е 15. Не трябва да се използват електронни устройства. Ловците трябва да внимават и за пожари.

Наслука!