Лаборант от УМБАЛ „Канев“ създава изкуство от бактерии

0
287

 

Старши лаборант на Микробиологична лаборатория в УМБАЛ „Канев“ Маргарита Балканова ще бъде сред участниците в конкурса на списание „Българска наука“ за създаване на творби от бактерии.

Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са първото нещо, за което се сещаме, но учени показват художествената страна на една неособено привлекателната тема. В България началото на тази необичайна форма на изкуство с участието на микроби и бактерии е поставено през 2016 година, когато списание организира първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Американското общество по микробиология.

„В сп. „Българска наука“ започна този конкурс и вече трета година, чрез микроорганизмите и техните оцветки ние можем да направим картини, които стават интересни като цвят, изображение и идеи. Картините имат 3 до 4 дни срок на годност. След това се размиват и микроорганизмите порастват и се разрастват в средата, и вече си губят замисъла, с който сме ги направили. Избираме предварително оцветките, които са на различни хранителни среди. Правим си една палитра от различни цветове, решаваме, какво точно ще рисуваме и го правим с т.нар. йозе. Всичко се рисува на подходящи хранителни среди, на които знаем какви оцветки ще се получат. Накрая термостатираме 24 часа на 36 градуса и чак тогава излизат картините“, разказа Балканова.

Първият познат агар арт художник е Луи Пастьор, на когото дължим откритието на ваксините, пастьоризацията и бактериалната ферментация.

Първата изложба, показваща изкуство от бактерии, е проведена през 2016 година, а поради големия интерес започва да се организира всяка година. Русенският екип микробиолози участва за трети път.