Кмете, кметеее! Имаме вече и „най-страшната улица“!

3
7879

За нея ни сигнализираха жители на кв. „Средна кула“, които уплашени за живота си, вече масово започват да напускат къщите, които са градили  години…

ul_velingrad05Става дума за улица „Велинград“, която местните хора наричат „най-ужасната“ и „най-страшната“. Причина за използваните епитети са проблемите с подпочвени води, които са подкопали основите на почти всички къщи по улицата. Стигнало се е до положение, живеещите там да предпочетат да изоставят имотите си, вместо да рискуват живота си.

kasta_ul_velingrad02Когато човек върви по ул. „Велинград“ има чувството, че се движи в призрачен квартал. Запуснати къщи и дворни места, порутени зидове, с асфалт на дупки като дантела….И всичко това заради проблем с подпочвени води, които се просмукват и подкопават основите на къщите. По думите на местни хора, още през 80-те години корените на черешово дърво пробиват тръбите и водата започва да наводнява почвата.

Проблемът станал ясен едва след като водата месеци наред е работила и превърнала почвата под къщите в тиня.

kasta_ul_velingrad01Хората, живеещи на ул. Велинград разказват, че многократно са подавали жалби не само до ВиК, но и до общината. Дори е имало съдебен процес, след който от водното дружество са им наплатили обезщетения.  Конкретни укрепителни действия обаче не били направени. Обезверени от липсата на адекватни мерки, стопаните на най-засегнатите къщи са ги напуснали, изоставяйки ги на произвола на съдбата. Някои от останалите да живеят на улицата,  буквално рискуват живота си, защото къщите са толкова компроментирани, че могат да рухнат всеки момент.

Сега хората сами укрепват домовете си. Това им струва  хиляди левове, но иначе рискуват пропуканите къщи да паднат върху главите им. Водата, която се излива в почвата  е увредила не само основите на къщите, а  е довела до пропадане на съседната улица.  На хората от ул. „Велинград“ им остава да се молят да няма земетресение или друго сериозно бедствие, което допълнително да усложни живота им.

На зададения от ТВН и „Русе нюз“ въпрос за евентуални мерки за укрепване, от общинската администрация отговориха, че до сегашното ръководство на общината не е постъпвал сигнал за състоянието на улицата. От там посъветваха потърпевшите да се обърнат към зам.-кмета по устройство на територията, още повече, че предстои изграждането на канализацията в квартала.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Цяла улица отива по дяволите, но в Общината не знаят, понеже никой не ги е уведомил! Кой ще повярва на такъв гьонсуратлък? И стана така, че гражданите са виновни. А ако в Общината знаеха, отдавна да са решили проблема.

  2. На Община Русе изобщо не им пука за хора които не са от тяхното обкръжение! Това не е единствената уличка – те са стотици из града но в момента се набляга на медийни изяви на ръководството от колкото да се свърши нещо за града. Интересно е как проектите само се започват за една седмица и пак минават в „трета глуха“. Този цикъл клони към безкрайност и няма излизане от него. Както Фънки каза – Добре дошли в Абсурдистан!

  3. Съчуствам на хората,но как Общината да отговаря за нещо,което те са забелязали още…..през 80те години?Ами изкоренете го това черешово дърво! Не изключвам и стар,нескопосан опит за кражба на вода с цел поливане!