Имитиращите млечни продукти – вече само в индивидуални опаковки

0
208
имитиращите млечни продукти

От днес имитиращите млечни продукти в страната ще бъдат продавани само на обозначени щандове в магазините, при това опаковани в индивидуални опаковки.

Неотговарящите на тези изисквания продукти трябва да се изтеглят от търговската мрежа, а за спазването на правилата ще следят проверяващи от Българската агенция по безопасност на храните.

Забранява се употребата на думата “млечен” в наименованието на имитациите. Отделните щандове или обособените за целта места трябва да са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“. При етикетирането им в близост до името на продукта трябва задължително да се посочи „Имитиращ продукт“, както и ясно обозначение на съставките, които са използвани като частични или пълни заместители. Задължително се посочва и количеството на съставки като сурово мляко, мазнини и протеини от немлечен произход, използвани в производството на имитиращия продукт.

Забраната важи за производителите на мляко, сирене, кашкавал, както и за производителите, които разфасоват и преопаковат млечни продукти в един същи обект, регистриран по Закона за храните. Промяната е само за продукти, произведени у нас.

Новата наредба влезе в сила в средата на миналата година. А данните на националната статистика показват, че на всеки тон произведено българско масло се падат три пъти по-големи количества вносно палмово масло.