Грипна епидемия в Старозагорско, увеличава се заболеваемостта и в Русе

0
872
Грипът „повали“ още две области в страната

Обявява се грипна епидемия в Старозагорско, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Учебните занятия се преустановяват за три дни.

През последната седмица в Старозагорско е регистрирана висока заболеваемост – 264,84 души на 10 000, поясняват от РЗИ. Анализите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи. РЗИ – Стара Загора препоръчва да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, както и при възможност в заведенията за извънболнична помощ да се разкрият грипни кабинети. Сред другите препоръки са преустановяване работата на женските и детски консултации, на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

Очаква се в следобедните часове днес да бъде обявена грипна ваканция за учениците от Бургаска област, където е отчетено 15 процента отсъствие на ученици заради заболяване от грип.

Увеличена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания е отчетена и в Русенско. По информация от директора на Регионалната здравна инспекция в града д-р Маргарита Николова заболеваемостта в региона е 129,05 на 10 000 души. Най-много са болните във възрастовата група между 5 и 14 години. Това обаче е все още далеч от епидемичната стойност, която за Русе e 250 на 10 000 души. Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава на 16 януари /сряда/ в Русе.