ГЕРБ: На русенци бяха отнети няколко изключителни гастрола

0
2594
на русенци бяха отнети няколко изключителни гастрола

След събитията от последните седмици и променения еднолично от кмета Пенчо Милков Програмен съвет, на русенци бяха отнети няколко изключителни гастрола. Това се казва в позиция на общинската организация на ГЕРБ в Русе, по повод промените в Програмния съвет за юбилейното, 60-ото издание на Международния фестивал Мартенски музикални дни. Тя бе оповестена пред журналисти от новия лидер на партията в града Бедрос Пехливанян, директорът на русенската опера Иван Кюркчиев и директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков.

От ГЕРБ са категорични, че фестивалът се нуждае от промяна, първите крачки към която са били направени именно за юбилейното издание през 2020 г.

Освен това, според представителите на ГЕРБ, общината трябва да даде отговор на някои въпроси, свързани с „кухнята“ на фестивала.

Поради изключителната важност на въпроса, публикуваме пълния текст на позицията на ПП ГЕРБ:

В навечерието сме на 60-тата годишнина на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Фестивал с традиции, но и фестивал, който трябва да има бъдеще.

След събитията от последните седмици и променения еднолично от кмета Пенчо Милков програмен съвет, русенци трябва да знаят какво им беше отнето. А именно: гостуване на доказано един от най-добрите виолончелисти в света – Лука Сулич (който при създалата се ситуация се отказа); Радиооркестъра на Киев; оркестъра Франческо Чилеа с премиерна програма за България; Берлинския камерен ансамбъл от Щадскапеле Берлин; оркестър Метрополитън, съставен от най-добрите музиканти на Букурещ; бароковия оркестър на Венеция; Пражката филхармония с майсторски класове за цигулка и пиано; квинтета на Арена ди Верона в две части, като в първата са включени барокова и класическа музика, а във втората – оригинални костюми от Арена ди Верона на операта „Аида“ – шоу за младата публика в допълнение с майсторски класове за тромпет, валдхорна и цугтромбон. Музиканти на такова световно ниво не са били никога на сцената на „Мартенски музикални дни“!!!, а 60-тата годишнина на фестивала можеше да е един прекрасен повод това да се случи. Вместо това, русенци и гостите на града ще се задоволят с почти същата програма като миналите години, която иначе е чудесна, но голяма част от музикантите присъстваха в афиша и на 59-тото, 58-тото, 57-тото и т.н. издания на Международния фестивал. Някои ще кажат – традиции, други – липса на мениджърски позиции…

В същото време беше позволено с лека ръка от програмния съвет не просто да се извадят доказани в музикалните среди имена като това на Йордан Камджалов, Димитър Косев и Сунай Муратов, но и да бъдат публично обиждани. В навечерието на тази кръгла годишнина, това е срам за иначе европейския Русе. Едновременно с това от програмния съвет бяха извадени имената на Мариан Савов, Ирена Петрова, Анна Сипос, които свършиха най-тежката административна работа по новата програма. Поради скандалните отношения и така развилите се събития, от новосформирания програмен съвет участието си отказва и директорът на русенската опера Иван Кюркчиев, огорчен и от факта, че шепа хора очакваха новия кмет със скандал на бюрото му. И вместо от двете програми да бъде взето най-доброто, уви, ще се реализира само и единствено програмата на г-жа Ива Чавдарова, което няма да добави стойност към кръглата годишнина.

Ако обществеността в нашия град желае този фестивал да се развива, трябва да бъде своевременно отговорено и на следните въпроси:

–           Редно ли е да се канят едни и същи музиканти всяка година и „техният абонамент“, превръща ли „Мартенски музикални дни“ в турне, а не в класен Международен фестивал? Факт е, че на нито един фестивал в света, няма абонамент за оркестри, обикновено се канят на две-три години, като по този начин публиката има възможност да чуе различни състави от целия свят.

–           Организаторът на фестивала г-жа Ива Чавдарова ще представи ли поне една година публично план-сметка за хонорарите и всички останали разходи по  изданието на фестивала преди неговия старт? Това е единственото събитие в общината, което има право да се „държи така“, защото общинският съвет му гласува бюджета и то се отчита пред общинския съвет. Колективна отговорност за 360-380 000 лева всяка година. Старият програмен съвет е представил такава още на бившия кмет на Община Русе, от която е видно, че с тези световноизвестни имена, които щели да „провалят“ 60-тото издание, сумата възлиза на над 120 000 лева по-малко от предишните издания!

–           Кой ще има смелостта и дързостта да прати официални писма до тези състави, за да им откаже участие от Мартенски музикални дни? Факт е, че заради личните контакти на г-н Кюркчиев в последните месеци, цените за техните участия в Русе са били смъкнати с 30% надолу. Освен това са си направили програмата в съответствие с ММД за следващия сезон. Или по български – много лесно сложихме чертата?

–           Община Русе ли плаща престоя в хотел на Емил Табаков, за да дискредитира пред кмета стария програмен съвет?

–           Получил ли е Светлин Русев 16 000 лева като консултант на фестивала, платени ли са му отделно хонорари за сцена и в какъв размер? За справка, предишният програмен съвет е работил само и единствено безвъзмездно, за да доведе в Русе изпълнители, които никога досега не са присъствали в афиша на ММД.

–           Колко билети са продадени за концерта на фестивалния оркестър, организиран от Ива Чавдарова на 1 април в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ, като хонорари на диригенти и изпълнители? Били ли са музикантите повече от публиката и колко средства са платени от фондация „Русе-град на свободния дух“ за това „събитие“?

–           Колко приходи има фестивалът всяка година? 40 000 лева? За 17 вечерни концерти, 4 – 5 матине концерти и 6 – 7 майсторски класове…

Русенци имат правото да чуят отговорите на тези въпроси.

В началото на този мандат заявихме, че ако новоизбраният кмет г-н Пенчо Милков и общинските съветници имат волята да продължим да надграждаме постигнатото, да работим в полза и близо до хората, ГЕРБ категорично ще подкрепя добрите инициативи за Русе и русенци. Но нашата група ще е и коректив на предложения като това за отбелязването на 60-тата годишнина на фестивала по начин, който не приляга на Русе и не просто връща града ни назад в миналото, а смачква всеки опит за новаторство в града на свободния дух.