Финансовият директор на „Дунарит“ задържан по обвинение в пране на пари

0
2915
Финансовият директор на „Дунарит“

Финансовият директор на „Дунарит“ Никола Киров е задържан по обвинение в пране на пари, съобщи Специализираната прокуратура. Освен Киров, обвинени са още четирима души – Красимир Зарев, Венцислав Тодоров, Иван Стойков и Васил Шуманов. Всички те се смятат за доверени хора на избягалия в Белград банкер Цветан Василев. Според прокуратурата те получили от бившия шеф на КТБ 2,5 млн. лв. под формата на коледни бонуси, разпределени в торбички за подаръци, след което изпраните пари върнали обратно на Василев.

Има още двама обвинени, единият от тях обявен за общонационално издирване, а другият не е арестуван по здравословни причини. По време на заседанието съдът е отказал да изслуша обвиняемите, адвокатите им поискаха отвод на съдебния състав, но искането е било отхвърлено. Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Според адв. Константин Симеонов, цитиран от БГНЕС, целта на ареста е военният завод “Дунарит” да бъде “откраднат”.

Предприятието, което беше в орбитата на КТБ по времето на Цветан Василев, вече един път беше ябълка на раздора при преразпределянето на активите на банката – компанията “Емко” на Емилиян Гебрев се оказа без лиценз и на ръба на оцеляването при опита си да купи завода.