Евродепутати срещу включването на убийството на Вики в еврорезолюция

0
508
Евродепутати

Българските евродепутати Емил Радев и Асим Адемов (ГЕРБ) остро възразиха срещу включването на случая с убийството на журналистката от ТВН Виктория Маринова в резолюцията относно дейността на работната група с общ мандат за наблюдение на положението с върховенството на закона и борбата с корупцията в рамките на ЕС.

Резолюцията трябва да бъде гласувана на 19 февруари в Брюксел. България дори не е спомената в заглавието. Споменато е обаче убийството на Виктория Маринова, както и краткото задържане край Радомир на българския журналист Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

„Искам да изразя несъгласие с включването на България наравно с Малта и Словакия. Да, Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин. Познавах лично нея и семейството й. Но нейното убийство, колкото и трагично да е, няма нищо общо с работата й, както бе доказано от властите“, каза Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Той припомни, че убиецът на журналистката е бил бързо разкрит и е доказано, че престъплението е извършено в резултат на голяма доза наркотици и алкохол, но не е поръчково заради работата й.

Хората четат резолюциите на Европарламента и очакват те да са фактически издържани. Тази сега не е такава. Вярвам,че ще бъде изчистена. Надявам се точно нашата Комисия да не стане източник на фалшиви новини, каза Радев.