ЕС и САЩ налагат санкции на Русия заради Навални

0
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и САЩ налагат координирани санкции на Русия заради осъждането на опозиционера Алексей Навални. В момента той е затвора по присъда по старо дело за измама. То бе възобновено, след като Навални се завърна от Германия, където се лекуваше от опит за отравяне. Опозиционерът твърди, че е направен опит за убийството му с бойното отровно вещество „Новичок“ и че това не е можело да стане без знанието на президента Владимир Путин.

ЕС реши да наложи санкции на четирима високопоставени руснаци. Това са главният прокурор Игор Краснов, началникът на следствения отдел Александър Бастрикин, ръководителят на службата за излежаване на наказанията ФСИН Александър Калашников и командващият Националната гвардия Виктор Золотов. Те са смятани за особено близки до Путин.

Санкциите включват блокиране на финансови активи, които са в ЕС и забрана за пътуване. Това са първите имена в списъка, който се изготвя по силата на европейския аналог на закона „Магнитски“ в САЩ. Този законодателен акт дава възможност да се блокират сметки и имущество, ако щатските власти установят, че дадено лице е замесено в нарушаване на човешките права. Законът действа в Америка от години, а в ЕС подобен акт бе приет наскоро.

Наред с действията на Съюза висши представители на администрацията на Джо Байдън обявиха, че САЩ също ще наложат санкции заради Навални. Те не обявиха имената на санкционираните, но бе съобщено, че мерките ще засегнат и 14 фирми и едно предприятие, повечето от които според него са свързани с производството биологични и химически вещества. САЩ настояват Навални да бъде освободен от затвора.