Емил Радев е шестия евродепутат от ГЕРБ

0
166
Емил Радев е шестия евродепутат

Емил Радев е шестия евродепутат от ГЕРБ. Това става ясно от решение № 490-ЕП на Централната избирателна комисия.

Радев, който бе осми в листата на ГЕРБ ще стане евродепутат, след като Мария Габриел и Лиляна Павлова се отказаха от местата си в ЕП. Мария Габриел, която бе водач на листата се отказа от мандата си и избра да остане член на Европейската комисия. Така тя оваканти мястото за 7-ата в листата на ГЕРБ – Лиляна Павлова. Тя обаче бе избрана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Така, след като решението на ЦИК бъде обнародвано в Държавен вестник, а чрез Народното събрание бъде уведомен Европейският парламент, Емил Радев ще може да присъства още на първата за мандата учредителна сесия в Страсбург от 1 до 4 юли.

Преди дни името на варненския адвокат се завъртя в медиите като евентуален кандидат за поста главен прокурор. Емил Радев беше посочен като кандидатурата на ГЕРБ за наследник на Сотир Цацаров от лидера на “Движение 21” Татяна Дончева в интервю за bTV. Правосъдният министър Данаил Кирилов обаче заяви, че не му е известно Радев да е кандидат за главен прокурор.