Едва 4 на хиляда паралелки в страната са под карантина

0
115

0,4 на сто, или едва 4 на хиляда от паралелките в училищата са карантинирани, съобщи по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев.

По думите му, дори да станат 1%, няма да има проблем с наличната техника да се обезпечи обучението. Образователната система има готовност да премине към дистанционно обучение, каза още министърът. Данните в министерството показват, че 35 000 деца нямат достъп до интернет, а още толкова нямат компютри, което представлява 10% от учащите в страната.

„Близо 5% от учениците декларират липса на устройства и други 5% не се обучават поради липса на интернет свързаност. Мобилните оператори предоставиха достъп до повечето деца, а училищата подпомогнаха изплащането на сметките“, каза пред депутатите министър Красимир Вълчев. Той допълни, че министерството на образованието е осигурило 900 преносими компютри, предимно за учители, а със съдействието на ведомството са били дарени още 1000 устройства на ученици.

Други 60 000 преносими устройства са предвидени за учениците с финансиране от европейската програмата РЕАКТ, а забавянето на доставката им е заради процедурите по Закона за обществените поръчки, тъй като няма приключени такива.

Според министъра, образователната ни система има проблеми с дистанционното обучение при деца, които по принцип не присъстват в училище.

„Има проблем с отношението на родителите към образованието. Тези деца имат достъп до интернет с телефони“, каза министър Вълчев.