Джи Пи Груп все пак ще строи тунела „Железница”

0
198
Джи Пи Груп

ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в което участват „Глобал Кънстръкшън” ООД, „Виа План” ЕООД и „Джи Пи Груп” АД ще строи тунела „Железница” от АМ „Струма”, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Договорът за проектиране и изграждане на съоръжението, което ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел изграждан досега у нас, е бил подписан днес.

Общата стойност на контракта е малко над 185 млн.лв., част от които са европейско подпомагане. Срещу солидната сума те ще трябва в рамките на 1060 календарни дни да построят две 2-километрови тръби с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение и т.н., както и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

След избухването на скандала „Джи Пи Гейт” и започналото разследване у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари, премиерът Бойко Борисов обяви, че „Джи Пи Груп” ще бъде извадена от всички поръчки с европейски и бюджетни средства. От самата компания през октомври също декларираха, че се отказват от тунела на „Струма”.

През януари тази година от съдебно решение се разбра, обаче, че няма данни строителната фирма официално да е уведомила АПИ, че напуска процедурата.

От днешното съобщение на агенцията става ясно, че конкурентното на „Струма Тунел 2018” обединение (около „Главболгарстрой” – б.р.) не е удължило срока на валидността на офертата си.