Дядовден събра десетки в Черешево

0
354
Традиционното честване на Дядовден

За пореден път най -малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в традиционното честване на Дядовден. Сред гостите на тържеството, което води началото си отпреди близо половин век, бяха областният управител Галин Григоров, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов, както и кметове на съседни селища.

За девета поредна година за дядо бе избран Марин Колев. Поради това той получи и грамота от областния управител за принос в съхраняването на българските традиции. След богатата гощавка в къщата на избраника всички отидоха до селската чешма, където беше извършен ритуалът по окъпване на дядото за здраве. Тържеството завърши с богата културна програма, включваща множество народни песни и танци.

Обичаят е уникален не само за региона на Русе, но и за цялата страна. Идеята принадлежи на жителите на Черешово Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Навремето, докато си пиели кротко в кръчмата на женския празник, те решили, че не е честно само бабите да се забавляват и измислили мъжкия Дядовден. Направили го, за да „отмъстят“ на жените, които на Бабинден ги карали да си събуват гащите или да се откупуват с някоя пара.