До края на 2023 г. решават къде ще е Дунав мост 3, везните клонят към Русе-Гюргево

0

До края на 2023 година правителствата на България и Румъния трябва да решат къде точно ще се намира новият мост над река Дунав.

Това е казал в ефира на румънската Open TV областният управител на Русе Борислав Българинов. По думите му, везните за сега са категорично наклонени към района на Русе и Гюргево. Подкрепа за това съоръжението да се построи тук е дадена от няколко министерства, включително и от служебния премиер Стефан Янев.

По думите на Българинов, необходимостта от изграждането на моста между Русе и Гюргево е заложена още в историческите предпоставки.

„Още от римско време от тук е бил най-краткият път от Азия и Егея към Европа и обратно.“, коментира аргументира се Българинов. Според него изграденият мост между Видин и Калафат не е довел до облекчаване на трафика и е пример за взето управленско решение без детайлен анализ. Българинов е подчертал, че настояването мостът да се намира тук се подкрепя и от други областни управители,

през чийто области преминава тежкотоварният трафик. Освен това изграждането на мост тук се интегрира напълно с правителствените приоритети за следващите години, като построяването на автомагистрала между Русе и Велико Търново и изграждането на тунели под Стара планина съответно към Гърция и Турция. Българинов посочи още, че започва активна работа и за изготвянето на идеен проект за изграждането на моста при Русе и Гюргево. Той ще се съставя паралелно от българска и румънска страна и в него ще бъдат представени всички необходими детайли, като точно място на строеж, височина, ширина и други технически спецификации. Очаква се подобен род дейност да допринесе за осигуряването на финансиране от Европейската комисия в максимално кратки срокове веднага след като има яснота по спецификациите на моста.