Днес е Софинден, „Великден на умрелите”

1
3278
ОСИГУРИТЕЛЕН   КАЛЕНДАР  ЗА  СЕПТЕМВРИ  2019 г. 

Празникът е известен и с имената Сувинден, Сувия. Според народните представи този ден е „хаталия”, т.е. лош ден. Затова традицията повелява да се спазват някои забрани. Жените не перат и не трябва да сушат дрехите. Стопаните не копаят и не сеят, „за да не изсъхва храната”. Също така на този ден не се ядат яйца за предпазване от цирей. Против пъпки и рани на Софинден всички си измиват лицето и ръцете с вода, в която предварително е сложено начервено яйце от Великден.

Наричат този ден и „Великден на умрелите”, защото жените носят и раздават на гробището червени яйца за „Бог да прости”.

На Софинден се изпълнява интересен стар обичай за предпазване на хора и добитъка от болестта „топалък” – т.е., да не окуцяват. Рано сутринта, още преди да е изгряло слънцето, жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: „Тука да остане топаллъка!” и „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца!”

 

1 коментар

  1. Постоянно ви критикувам за безумните глупости които публикувате. Но този път направо избихте рибата. Няма по- суеверна и по олигофренска сатия. Единственото вярно нещо е че днес е- Понеделникът след Томина неделя. Дано никой не ги чете тия бълвочи дето ги пишете за празниците. А ноктите може ли да си изрежем днес? Ръцете от коя страна на мивката се мият днес? В кърпа или в салфетка е “прието” да се изсекнем днес? Тъпи ли сте или да?
    Пнеже сте тъпи ще ви го напиша пак: всичките тия неща за вярвания, за “яйца за здраве”, и тем подобни простотии се наричат суеверие. Или друга вяра. Вяра в нещо олигофренско. Това са последствията от комунистическия опит за изтриване на Християнството. Не може, не бива, никога да пишете тия простотии в една статия за който и да е Християнски празник. Просто Християнството е свръх против тези суеверия.
    По този начин трупате грехове. Замислете се бе говеда!