Директорът на Университетска болница „Канев“ зарязва скалпела, става дипломат

0
1904
Директорът на Университетска болница „Канев“

Директорът на Университетска болница „Канев“ в Русе доц. Александър Парашкевов оставя лекарското поприще и се прехвърля в лоното на дипломацията.

Това стана ясно след като от президентството обявиха списъка на дълго бавените в дипломатически назначения. От него става ясно че доц. Парашкевов ще оглави дипломатическата ни мисия в Пакистан.

Доц. Парашкевов не е дипломат от кариерата. Целият професионален опит на родения през 1962 г. в с. Щръклево хирург е свързан с медицината и по-специално, с военната медицина. Има специализации по трансплантация на черен дроб и панкреас, и по лапароскопска хирургия. Участвал е във военни мисии в Афганистан и Ирак, бил е медицински съветник на Командващия Европейските военни сили в Босна и Херцеговина, началник на екипа от български лекари в Хаити. Всичко това подсказва, че назначението му е политическо. Говори се, че е близък до президента Румен Радев.

Подобна е ситуацията и с бившия министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов, бивш депутат и евродепутат от БСП Младен Червеняков. Той обаче натрупа известен дипломатически опит през последните години, когато беше посланик на България в Черна гора.