Десетокласниците от Русе – сред най-добрите на Националното външно оценяване

0

Десетокласниците от математическите и езикови гимназии в София, Бургас, Пловдив, Варна, Русе са сред постигналите най-висок резултат на изпитите от първото Национално външно оценяване.

Това става ясно от анализ на изпитните резултати, публикуван на сайта на просветното министерство. Като цяло десетокласниците са се представили по-добре на изпита по български език и литература отколкото на този по математика. Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50 (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%).

Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. 96 са работите с нула точки. С максимален брой точки по математика са 29 десетокласници, 285 не са решили правилно нито една задача. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат, 9 ученици имат нула точки и по двата предмета..

Сред регионите с най-високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна, а на опашката остава Разград. Прави впечатление силното представяне по математика на десетокласниците от Ямбол и от Кърджали, които по български език и литература са показали значително по-ниски резултати в сравнение с учениците от останалите региони.

Всички резултати можете да видите ТУК