Десетки се събраха на „Празника на плодородието“

0
1004

Представени бяха био производители на хляб, сирена, вина, мед, плодове и зеленчуци, както и посетителите имаха възможност да се насладят на кулинарна изложба базар за дегустиране на познати и непознати изкушения по стари русенски рецепти, творци на карвинг свещи, бижута, рисувано стъкло и витражи.
Децата от сдружение „Еквилибриум” изложиха дарове на своята билкова градинка и предложиха ароматни и истински билки, а за най-малките имаше много музика, игри и демонстриране на етно обичаи.
„Превръщаме този празник в традиционен и тази година се събираме тук, за да отбележим плодородието на есента“, сподели управителят на “Общински пазари” – Русе Кунчо Кунчев.
И.д.-кметът Димитър Наков поздрави участниците в изложението и посетителите, и пожела на всички да се насладят на продуктите, които са изложени, а после приятна консумация в приятна компания.
Специален гост бе ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” при читалище „Искра 1893” с. Паламарца, Община Ловеч. Ансамбалът представи постановката „От Великден до Димитровден”. Участие вземе и групата за автентичен фолклор „Красенски кехлибар”, която представи характерни за района обичаи и песни, свързани с плодородието. Децата от Детска вокална група „Слънце” се включиха с изпълнения, посветени на празника.