Депутатите не направиха решителна крачка, съкратеното следствие отпада само за умишлени убийства

0
Съкратеното следствие отпада само

Съкратеното следствие отпада само за случаите на умишлени убийства. Това решиха членовете на правната комисия в Народното събрание приемайки на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс бяха поискани от обществото след няколко тежки престъпления, като убийствата на Виктория Маринова, на Вероника от Велико Търново, на малката Кристин от сливенското село Сотиря.

Миналата седмица депутатите се обединиха около общия законопроект на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ да няма съкратено следствие при убийства и тежки телесни повреди. По предложение на ГЕРБ обаче бе прието съкратеното производство да отпадне само за случаите на квалифиицирани убийств,  а редукция на наказанието да има в случаите на причиняване на тежки телесни повреди. Днес депутатите ще го обсъждат като първа точка на заседанието си в пленарната зала.

Предложената от ГЕРБ промяна е била подкрепена от 9 от членовете на комисията, трима са били против, трима са се въздържали. Депутатите от ДПС не са присъствали на заседанието.

Прокуратурата пък поиска съдът да може да налага всички  възможни наказания. „Следва да се даде превес на справедливостта пред бързината на процеса. Тоест да се елиминира възможността съдът да бъде ограничен да налага всички възможни наказания – такива, каквито са предвидени.”, посочи  зам.-главният прокурор Мария Шишкова.