Безотказно: Протести затвориха пътя Русе – Варна за втора събота /ВИДЕО/

0
870

Жителите на населените места по пътя Русе – Кубрат не се отказват и отново затвориха главния път Русе – Варна в района на „Джъмбо“. Това се случва за втора поредна събота и активистите са категорични, че докато не получат чакания от 30 години ремонт, няма да спрат с протестите.

Днес се събраха дори повече хора от миналата седмица. Първоначално те бяха разположени от двете страни на платното, а след това двете групи се събраха заедно и блокираха движението.

Протестиращи: „Писна ни!“, „Искаме нормални европейски пътища!“ (видео)

Хората споделят, че им е омръзнало да поправят колите си и че се страхуват за живота си, тъй като безобразният път често създава предпоставки за ПТП-та. По отсечката има дупки, които те определят като „кратери“. те стават още по-опасни през пролетта и лятото, когато има мъгли, споделят още недоволните.

„За трети път тази година ни лъжат и докато не видим машините на пътя, няма да се откажем. Имаше закърпване преди 2-3 седмици, не знам защо се случи, но беше частично, не целия път, най-лошият път между Тетово и Кубрат не е бутван“, коментира Нина Тодорова.

„Плащаме данъци, винетки, такси – всичко. Значи, могат да нив земат от джоба и когато не платим навреме да ни санкционират… А ние искаме от тях само един път. Срамота за всички!“

Обещаха пътя до Кубрат да е готов за следващото лято, сега бил „в състояние, което да дава възможност за движение“.

Образува се опашка от автомобили във всички посоки, като активистите се извиняваха на шофьорите, като им раздадоха флаери. Недоволствто обаче у чакащите не се забеляза. Напротив, те ги подкрепяха и минавайки, след като бяха пропуснати надуваха клаксони и ръкопляскаха.

Иронични надписи „украсиха” дупките по пътя Русе – Кубрат /СНИМКИ/

АПИ ежегодно обхещава ремонт на хората, но той така и не се случва. Наскоро бе приключена последната процедура по избор на изпълнител, който ще бъда „ИСА 2000“. Ремонтът се очаква да започне през септември, въпреки че за тази година вече бяха дадени две дати, които минаха, а дейности – няма.

Ремонтът на пътя Русе-Кубрат: поредно отлагане и неясни поръчки

За поддръжката на пътя се грижат две фирми, избрани през април месец, които са получили общо малко над 30 милиона лева по договорите си. На този етап обаче се оказва, че те просто ще режат храсти и ще снегопочистват, тъй като фирмите изпълнители трябва да се грижат за всичко останало по договор.