Бедствено положение в Трън и Перник, в София преливат реки

0
Снимка: БГНЕС

Обилните дъждове от последните дни доведоха до бедствено положение в Трън и Перник. Реките около София наводниха крайни квартали. В Пернишко евакуираха хора заради опасността от наводнение. Критична е обстановката на много места в Западна България.

РС ПБЗН – Перник, съвместно с кметство Батановци продължава евакуацията на живущите в залетите от р. „Струма“ къщи в мах. „Андрейна“ в гр. Батановци.

Posted by Община Перник on Monday, January 11, 2021

 

Частично бедствено положение бе обявено от кмета на Перник Станислав Владимиров, след като река Струма излезе от коритото си в гр. Батановци. Преливане на реки има и в селата Ярджиловци и Черна гора. Наводнени са улици и частни имоти. В Трън от коритото си излезе р. Ерма. И там бе обявено бедствено положение.

Усложнена обстановка и в софийско. Преля реката Искър между Нови Искър и Курило. Беше изваден и закъсал шофьор , чиято кола била заклещена във водите. Аварийни екипи отводняват района вече часове. Наводнени бяха много домове.

Пресъхналият преди година яз. „Студена“ се изпуска, за да не прелее

Друга критична точка се оказа и село Житен. Местният развъдник за кучета буквално беше потопен, а колите в двора плуваха.

В село Мрамор хората стояха на моста, за да гледат дали се покачва нивото на реката. Всички обаче са притеснени, защото няма и канализация.

❗ Започнахме изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“ с отваряне на дигата към полето. Целта е да…

Posted by Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova on Monday, January 11, 2021

 

Наложи се багер да прокопае дигата на река Блато, за да се избегне заливането на къщи в Нови Искър  и Северната скоростна тангента.

„За съжаление заради голямо количество скатни води най-вече се повишиха нивата на реките, особено на река Блато, Какач и има участъци от район Нови Искър, в които се предприемат съответните мерки. Тук на този участък се предприе отваряне на дигата, за да може водата да се насочи към полето и да спасим населените места и къщите“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.