Българите раздвоени за официалната информация за COVID-19 у нас

0
414

Българите са раздвоени в мнението си за официалната информация за COVID-19 у нас. Това показват данните т национално представително изследване, проведено в периода 10-16 септември 2020 г. от Екзакта Рисърч Груп.

В достоверността на официалната информация вярват малко повече от половината – 56% от анкетираните. Броят им е с 10 на сто по-голям в сравнение с преди два месеца. Недоверие към официалната информация са изразили 44 на сто от анкетираните.

По-скоро вярват на информацията за разпространението на COVID-19 у нас жените, хората на възраст над 40 години, тези с по-високо образование и столичани. Скептични към достоверността на информацията за заразата са по-често мъже на възраст между 18 и 40 години, хора с ниско образование и роми.

86% от анкетираните твърдят, че спазват препоръките на здравните власти за поддържане на социална дистанция, за носене на предпазни маски и за дезинфекция. 14% заявяват, че не спазват тези мерки, като сред тях има по-често мъже и млади хора на възраст до 30 г.

По-скоро оптимисти за развитието на ситуацията с COVID-19 са младите на възраст 18-29 години, както и интервюираните от възрастовата група 40-49 г., а също така и мъже, както и хора със стандарт на живот над средния. Песимисти са най-вече хора на възраст над 50 години, респонденти с по-нисък стандарт на живот и живеещи в малките населени места.