Автобус до Гюргево и повече влакове до Букурещ обсъдиха с румънския посланик в Русе

0

Въпросите за по-добрата транспортна свързаност между двете страни бяха водещи по време на срещите и разговорите на новия посланик на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску по време на визитата й в Русе.

По време на посещението си г-жа Предеску се срещна с областния управител Борислав Българинов, с кмета Пенчо Милков и с академичното ръководство на Русенския университет. В разговорите бяха обсъдени въпросите за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе и стартирането на фериботна линия с Гюргево, за които Нейно превъзходителство изрази пълна подкрепа. Обсъден бе и въпроса и за възобновяване на автобусната линия между Русе и Гюргево, и увеличаване на пътническите влакове между Русе и Букурещ. Идеята е по този начин регионът да се превърне във водеща туристическа дестинация по долното поречие на река Дунав.

Активно ще се работи и по въпросите, касаещи културата. Има планове за съвместни концерти и арт пърформанси на открито.

От румънската страна се очаква да построим още мостове на река Дунав, но за да се случи това е естествено и българите да построят повече пътища до Румъния“, каза посланик Предеску.

На срещата в Русенския университет ректорът проф. Христо Белоев представи дългогодишното сътрудничество на висшето училище с над 20 университета и институции в Румъния.

Проведена бе и среща с представители на бизнеса, на която бе поставен въпроса за по-добра транспортна свързаност със северната ни съседка. Бе повдигнат въпроса и за необходимостта от електрификацията на жп линията между Виделе и Гюргево, което е около 40 километра и е крайно необходимо за фирмите, извършващи специализирани товарни превози между Азия и Европа. Като най-наложителна бе отчетена необходимостта от промяна в организацията при преминаване през гранично контролно-пропускателния пункт при Русе. Според болшинството от предприемачите основният проблем е, че не работят всички пунктове за граничен и митнически контрол от отсрещната страна на реката, което води до опашки от чакащи автомобили, загуба на време и най-вече на пари.