6500 тона свинско загробени в Русенско заради Африканската чума по свинете

0
6500 тона свинско

Около 6500 тона свинско месо са загробени в Русенско заради заболяването Африканска чума по свинете.

Това съобщи по време на заседанието на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков. Унищожени са около 98 000 прасета, отглеждани в свинекомплекси и лични стопанства. Добрата новина е , че през последните седмици в Русенско не са регистрирани нови огнища на болестта.

Днес започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2 – 3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово, каза още д-р Дяков. Той допълни, че продължават и проверките в личните стопанства, като в периода от 14-ти до 18-ти октомври техният брой е 90 в 14 населени места. Установено е едно нарушение – в село Волово, където стопанин не е заклал домашното си прасе. Той е бил санкциониран с 500 лева, тъй като не е изпълнил заповедта на областния управител на Русе.

Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили