500 лв. глоба за пожара на сметището може да наложи Общината

0
187

Максималната глоба, която Общината може да наложи на оператора на сметището за пожара, замърсяването от който вече седмица трови русенци, е 500 лв.

Това каза в отговор на журналистически въпрос кметът Пламен Стоилов. За това той ще поиска от Общинския съвет промяна в наредбата, за да може общината по-сериозно да санкционира нарушителите.

Той определи инцидента като „безобразие“, вина за което носи единствено операторът. Затова той се е обърнал с молба към Регионалната инспекция по околната среда и водите да наложи максималната според закона глоба, която е в размер на 10 000 лв.

„Не може през няколко години да имаш пожари на сметището“, категоричен бе градоначалникът. Според него причината е неспазена технология от страна на оператора, който е допуснал образуване на прекалено висок скат, което затруднява запръстяването, създават се „джобове“, които се изпълват с образуващия се при гниенето метан, който пък се пали.

Кметът каза още, че е разпоредил вътрешна проверка и на общинските служители, които са длъжни периодично да проверяват сметището и които, по думите му, не са реагирали своевременно на нарушенията на оператора.