5 билки, които помагат при диабет

0

Диабетът е широко разпространено заболяване, повлияващо нивата на кръвната захар и хормонът, който е отговорен за нейния контрол – инсулин. Управлението на дългосрочните последствия и усложненията на диабета представляват изключително предизвикателство, както и самата болест.

Известни са два основни вида диабет – тип 1 и тип 2, познати още като инсулинозависим и инсулинонезависим диабетЮ:

Диабет тип 1 (инсулинозависим) се характеризира с невъзможност на панкреаса да произвежда инсулин.

Диабет тип 2 (инсулинонезависим) е по-често срещан. При него тялото или не произвежда достатъчно инсулин или произвежда инсулин, който тялото не може да използва правилно.

Билки за лечение на диабет

Наред с конвенционалните начини на лечение на хора с диабет тип 2, нарастващите изследвания показват, че много обикновени билки и подправки имат свойства за понижаване на кръвната захар, което ги прави полезни за хора с или с висок риск от диабет тип 2. Полезните билки могат успешно да се комбинират с по-традиционни методи за намиране на облекчение от много от симптомите на диабет тип 2.

През последните години са проведени редица клинични проучвания, които показват потенциални връзки между билкови терапии и подобрен контрол на кръвната захар, което е довело до увеличаване на броя на хората с диабет, които използват тези естествени средства за подпомагане на състоянието си. Някои от полезните билки за диабетици са:

Бял трън

Бял трън е билка, която се използва от древни времена за много различни заболявания и се приема като тоник за черния дроб. Най-изученият екстракт от бял трън се нарича силимарин – съединение с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Именно тези свойства могат да направят белия трън билка за хора с диабет.

Прегледът отбелязва, че много от проучванията върху силимарин са обещаващи, но изследванията не са достатъчно силни, за да започнат да препоръчват билките или екстракта от бял трън самостоятелно за лечение на диабет.

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства могат да помогнат за предпазване от последствията и усложненията, които често съпровождат диабета. Обикновено като средство срещу диабет, билката бял трън се приема като добавка.

Сминдух

Сминдухът е друго семе с потенциал за понижаване на нивата на кръвната захар. В него се съдържат фибри и химикали, които спомагат за забавяне на храносмилането на въглехидрати като захар. Семената също могат да помогнат да се забави или предотврати появата на диабет тип 2.

Според скорошно проучване, хората с преддиабетно състояние е по-малко вероятно да развият диабет тип 2, докато приемат семена от сминдух на прах. Това се дължи на увеличаването на нивата на инсулин в организма, което води до намаляване на нивата на захар в кръвта. Изследователи са установили още и, че семената сминдух допринасят за понижаване и на нивата на холестерола.

Сминдухът може да се консумира като добавка към определени ястия, да бъдат добавени към топла вода или на прах. Може да се приема и под формата на капсула, като добавка.

Джинджифил

Джинджифилът се използва от много години за лечение на храносмилателни и възпалителни проблеми. Последните изследвания показват, че може да намали инсулиновата резистентност.

Учени са открили, че редовната употреба на джинджифил води до понижаване на нивата на кръвната захар, но не понижава нивата на инсулина в кръвта. Поради това те предполагат, че може да намали инсулиновата резистентност в организма при диабет тип 2.

 

Все още не е установен точният механизъм на действие на джинджифила върху нивата на кръвната захар и са необходими повече изследвания, за да се затвърдят тези твърдения.

Джинджифилът може лесно да се приема като добавка към сурови храни или под формата на билка на прах, чай или като орална добавка.

Босилек

Босилекът е ароматна билка, която се почита в Индия и се използва в много религиозни ритуали. Той е бил използван в продължение на векове като средство от аюрведичната медицина.

Преглед на литературата показва, че босилекът може да бъдат ефективен при понижаване на кръвната захар и гликиран хемоглобин при хора с диабет тип 2. Той съдържа антиоксидантни фитонутриенти като ориентин и виценин, които предпазват ДНК от увреждане и изглежда намаляват кръвната захар чрез клетъчни механизми.

Същото проучване показва, че 2,5 грама сух босилек на прах значително понижават кръвната захар на гладно и след хранене, когато се приема сутрин на празен стомах.

Свежи листа от босилек могат да се добавят към салати, пържени картофи и сандвичи. Той е идеална добавка към сос за паста и пица. Чай от босилек е популярна лечебна напитка, която можете да направите като добавите пресни листа от босилек, джинджифил, кардамон и малко мед в топла вода. Босилекът се предлага като изсушени листа, прах и масло.

Розмарин

Розмаринът е мощен антиоксидант, използван от традиционните лечители не само за лечение на диабет, но и за артрит, язви, депресия и дори загуба на паметта. Проучване показа, че миризмата на етерично масло от розмарин подобрява паметта и умствената дейност. Същото проучване показва, че приемът на розмарин под формата на екстракт спомага за намаляване на кръвната захар на гладно, нивата на гликирания хемоглобин и дори подобрява нивата на витамин В12.

По същия начин, помага за загуба на тегло и изглежда е толкова ефективен, колкото и останалите споменати билки.

Може да се използва лесно под формата на билков чай или добавете няколко стръка към супи, сосове, месо/риба или зеленчукови ястия.

 

Още информация по темата може да намерите в medpedia.framar.bg  – Да преборим диабет тип 2 с хранителни добавки и билки