3385 предмета иззети от Божков, той регистрирал само 212

0

3385 предмета с признаци на движими културни ценности са намерени и иззети до момента от сградата на „Нове Интернал“, съобщават от прокуратурата.

От държавното обвинение уточняват, че Васил Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция 212 артефакта

Предметите са иззети във връзка с разследване срещу бизнесмена, който има повдигнати обвинения за 18 престъпления.

Иззетите предмети са били фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „Нове Интернал“, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори)и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

Действията по претърсване и изземване продължават, като достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ, посочват от прокуратурата.

Според държавното обвинение повечето от откритите предмети са се съхранявали в нарушение на всякакви правила и стандарти. Оттам посочват още, че всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ.

След изземване на всички вещи, относими към разследването, ще им бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили