Унищожават 17 000 свине в Свищовско, в Силистра обявиха „бедствено положение“

0
Удължава се срокът на

Установено е огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Българско сливово, Община Свищов, съобщиха от БАБХ.

Положителните проби са били лабораторно потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи за област Велико Търново. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Заради констатирания вчера случай на африканска чума по свинете в свинекомплекс в с. Попина, Област Силистра, където също се отглеждат 17 000 животни, в областта е обявено бедствено положение. На този етап бедственото положение е в сила до 5 август т.г. вкл., съобщиха от областната администрация.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили