Максима Боева е първият носител на наградата „Слави Шкаров“

0
Максима Боева

Режисьорът Максима Боева бе отличена с наградата „Слави Шкаров“ за млад театрален режисьор, съобщиха организаторите на конкурса от ДТ „С. Огнянов“ в Русе.

Отличието й се връчва за спектакъла „Нирвана“ от Константин Илиев на шуменския Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.

Както ТВН вече съобщи, първото издание на конкурса на името на известния русенски режисьор се проведе от 19 до 21 октомври.

Освен „Нирвана“, претенденти за отличието бяха още „Комичната илюзия“ по Пиер Корней на варненския Драматичен театър ”Стоян Бъчваров с режисьор Васил Дуев и „Вихрушка“ от Йерун ван ден Берх на софийския Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с режисьор Александра Петрова.

След като изгледа трите номинирани спектакъла, жури в състав: Бина Харалампиева, дъщерята на Слави Шкаров – Ина Шкарова, Косьо Станев, Никола Вандов и Светла Бенева реши наградата да бъде присъдена на Максима Боева. Освен плакет, младата режисьорка получава възможността да постави спектакъл на русенска сцена.

„Нирвана“ е носител на четири награди от 29-тия Национален фестивал на малките театрални форми – Враца: за режисура на Максима Боева, за сценография на Борис Далчев, за мъжка роля на Александър Евгениев за ролята на Мъжът и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената. Постановката е удостоена и с две награди от Международния фестивал „Друмеви театрални празници” 2018 – за цялостен спектакъл и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили